6. sep. 2015

Ukemeny i Paleo stil for uke 37


Vi fortsetter med enn sunn og ukomplisert meny for uken som kommer ,
Paleo livsstil er vel også enkel matlagning hvis vi filosoferer litt over fortidens forfedre,
og ikke minst konservering og bruk av  av mat som er i sesong,
for tiden er det bl.a. tomater, squash, auberginer, paprika, mais, kål, urter som høstes 
og bær som plukkes :-)

Hvis du vil gå rett til den utskriftsvennelige versjonen finner du den HER,
med lunsjforslag og handleliste.

Spis rent og naturlig :-)
dvs. å spise kun det du ser hva er!






Menyforslaget passer til paleo og lavkarbo diett,
det vil si at det også er fornuftig mat for de med Diabetes.


Hvis du ikke vil spise helt Paleo-lavkarbo,
 er det bare å legge til
melkeprodukter, pasta, ris og poteter etc.
 for en helt vanlig diett ;-)

De fleste  middager er under 30 minutter, eller 10...
-i mangel av bål på kjøkkenet bruker vi stekeovn ;-)
Har du grillmuligheter, benytt sjangsen!


Ukens meny:



Mandag:

Blekksprut er ungdommens fiskefavoritt, lurer på om det smaker mindre fisk ???
Vi kan kjøpe ferske hele blekksprut, firkanta strimler eller ringer som her,
ofte frossent...

Jeg bruker mest de firkanta lange strimlene som først kokes og deretter kan skjæres i skiver og bare varmes i olivenolje i panna med adre grønnsaker etc.
Se HER for oppskrift.
Spinat stuing er perfet til, litt stekt rød paprika gir ekstra farge.






Tirsdag:

Fisk kan vi og bør vi spise ofte så vi slår til med en hvit en denne gangen, servert med persilleblandingen min som du finner oppskrift til HER,
du kan bruke andre urter eller grønne blader. 
Servert med grønne bønner eller enda bedre grønt sjøgress som salicorn er i sesong.






Onsdag:

Salat til middag er friskt, enkelt og godt, tomatene er på sitt beste og bare ber om å bli spist.
Utvid den med litt fisk eller kjøtt og flere grønnsaker (rå eller kokt) en deilig vinaigrette og middagen er i boks :-)
Her er det bifftomat med stekt lever og rå kantarell.
Den beste vinaigretten finner du HER.
Salat, spinat, stekte squashterninger etc. gjør måltidet mer mettende.



Torsdag:


Litt fisk igjen, stek en fiskefilet til hver person sammen med auberginskiver og server DENNE fargeglade blandingen til.
Den kan forøvrig estatte salaten og du kan heller servere en grei kraftsuppe med grønnsaker til forrett.



Fredag:

Kyllingsnitsel er snacks på en fredag, 
servert med grønne bønner eller det du måtte ha igjen av grønnsaker.
Oppskrift finner du HER


Lørdag:

Chantelle har bestemt at det blir hamburgere denne lørdagen :-)
Hamburgerbrødene dropper vi og serverer den som på ekte fransk Steak Hachée,
eller karbonader å norsk.

Burgerne lages av selvkværnet kjøtt eller ferdigkjøpte 100% rent kjøtt med så mye fett som mulig.

Tomat, ost, løk, salatblader, sylteagurk er snacks tilbehør.

Tomatsaus er kokt og hermetisert, klar til bruk, eller kjøpt 100% tomater.

Det blir også Pommes Frites, chips eller French Fries,
men de skjærer jeg opp to dager i forvegen og lar de stå i saltvann i romtemperatur,
dette er begynnelsen på melkesyregjæring og vil spise opp litt-mye (?) av sukkeret i potetene
jeg håper slikledes at jeg kan kalle de sunnere ;-)
-og som alltid ligger nøkkelen i mengden, ca 1-2 middels potet til vær,
spe på med en gulrot eller søtpotet.







Søndag:

Da var det leeeenge siden vi har hatt kaninkjøtt,
burde stå på menyen hver uke ;-)
Prøv DENNE perfekte septembergryten med både solbær og sopp.
Grønnsaker etter hva du har, brokkoli og gulrot er alltid godt.



Frokost-tips

-kokoskrem (el. gresk yoghurt) med bær, kanel, avocado, nøtter...
-egg (stekt/kokt) med fisk-kjøtt, grønnsaker
-omelett m/grønnsaker, bacon eller laks
-havregrøt m/kokoskrem, smør, nøtter, kanel, bær, frø...
- middagsrester...

-smoothie:sitrusfrukt (BIO = m/skall), ingefær,+ fett og proteiner



Lunsj-tips

Til Lunsj foreslår jeg  masse grønt, egg og fisk eller kjøtt.
Masse salat og grønt fra hagen nå på sommeren,
gjerne både rå - stekt/kokt.

Eller helt enkelt middagsrester...






Jeg drikker Vannkefir før og til måltidene,



 og kombucha i mellom måltidene,
spesielt som frokost på tom mage det er da den gjør mest nytte.

Anbefaler å teste med Bringbær,
både kombucha og Vannkefir blir sinnsykt godt !



Middagene er raske men de begynner alltid med en salat:
og ikke overraskende er det tomatsalat som gjelder om dagen,
de grønne salathodene synes det er varmt og har litt vanskelig for å bli ferdige,
noen blader her og der...
...men tomatene som har begynt å modnes er utrolig gode og saftige,

Den siste tiden er det blitt mye Gaspachio av friske grønnsaker fra hagen :-)





SLIK lager jeg raskt en vinaigrette som holder til flere dager.

HER finner du min grønne lukesalat ;-)



Ukens Dessert 


Hjemmelaget IS ...og enklere blir det ikke,
du kan bruke akkurat de bæra du liker og/eller har tilgjengelig...
Bland inn nøtter og f.eks. kanel etc.
Bruk kokoskrem eller fløte hvis du tåler det.
Blander du inn en eggeplomme, har du en ekte sunn iskrem.
Se HER for maaange gode ideer.

Isen lager du med frosne bær som du blander i kjøkkenmaskin med kald krem,
blir kremaktig som softice og nytes med en gang eller du kan la den vile litt i frysen.
ca 1 dl bær + 1 dl krem per person.


Ukens Prosjekt:

 Persilleblanding eller pesto,
du kan bruke andre grønne urter eller blader eller en blanding.
HER ser du oppskrift og fremgangsmåte.




ca 14 ss/7 dagsporsjoner:  1 bunt persille (ca 120 - 140 g), 7 hvitløksbåter, 1 hel sitron (bio), 2 ts ekte salt, 70 g (0,75 dl) Olivenolje


Vask persillen og kutt opp i mindre lengder,
rens hvitløk, vask og del sitronen i båter (ta ut kjerner, behold skallet).
Ha alt untatt olivenolje i en kjøkkenmaskin og hakk blandingen.

Tilsett litt og litt olivenolje til du har en jevn masse uten store biter.

Fakta om Paleo og mine erfaringer, kan du lese mer om HER.

...den utskriftsvennelige versjonen finner du den HER,
med lunsjforslag og handleliste.


Ha en flott uke :-)



.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.

2 kommentarer:

...til stor glede for bloggforfatteren :-)