13. sep. 2015

Ukemeny 38, med fårikål !


Vi fortsetter med enn sunn og ukomplisert meny for uken som kommer ,
Paleo livsstil er vel også enkel matlagning hvis vi filosoferer litt over fortidens forfedre,
og ikke minst konservering av mat når den er i sesong,
fortiden er det bl.a. tomater som høstes, epler og bær som plukkes :-)

Utskriftsvennelig versjon, KLIKK HER
med lunsjforslag og handleliste.

Spis rent og naturlig :-)
dvs. å spise kun det du ser hva er!







Menyforslaget passer til paleo og lavkarbo diett,
det vil si at det også er fornuftig mat for de med Diabetes.


Hvis du ikke vil spise helt Paleo-lavkarbo,
 er det bare å legge til
melkeprodukter, pasta, ris og poteter etc.
 for en helt vanlig diett ;-)

De fleste  middager er under 30 minutter, eller 10...
-i mangel av bål på kjøkkenet bruker vi stekeovn ;-)
Har du grillmuligheter, benytt sjangsen!

Til stekeing bruker jeg ghee (klarnet smør) og kokosolje.
Til salat, majones etc bruker jeg olivenolje.


Ukens meny:

Mandag:

Dagens fisk ble sei som så ofte,
det er en av de rimeligste og den er ikke oppdrettet :-)
Det enkleste og raskeste er pytt i panne versjonen,
det hindrer også kresne sjeler i å unngå ennkelte biter ;-)
Her har jeg stekt squash og aubergin i ghee.
Tilsatt cashew-nøtter og kokos, litt havremelk,
selvfølgelig salt og pepper før jeg legger fiskefileten oppå og lar de få 2-5 minutter under lokk dvs jeg lar det få skikkelig varme i 2 minutter og deretter står det under lokk til servering,
perfekt konsistens på fisken.




Tirsdag:

I fare for at dere ikke spiser nok egg så får dere lunsjen min som middagsforslag:

Blodpølse stekt eller kald som du ønsker,
husk at ikke alle er ment for å spises varm,  er den alerede kokt og hard ,
så passer den til å serveres kald.
2 egg og masse grønnsaker noe stekte og noen rå som til salat.
Dette er en av mine mest spiste lunsjer og de er like gode hver gang,
husk å ikke steke eggeplommen!
-jeg steker nesten hver dag en rot med guurkemeie som er bra mot leddgikt.
En halv løk hører med til salaten.




Onsdag:

Kalkun Tikka i rask versjon
for bloggsiden klikk HER




Torsdag:

Noen som sa høst ?
Da er vel eplesesongen der også :-)
Fisk og syrlige epler passer godt sammen,
ørretfilet og eplesaus finner du HER






Fredag:

Kjøttdeig panne, eller pytt i panne :-)
Kjøttdeig stekes og deretter har du i grønnsaker etter eget valg til du har en passe stor middag,
 om du bruker rester eller ikke er opp til deg.
Jeg har i aubergin, paprika og brokkoli

...og vil dere forandre den til tapas, stekes ingrediensene hver for seg med litt mer krydder, og du lager f.eks. kikertpannekaker som wraps , se HER
deretter litt tomatsaus spicet med chili, noen maiskorn, avocado...




Lørdag:

Jentene har fått dilla på denne innbakte vill-laksen,
og når de endelig liker fisk og vil ha det igjen så får de det ;-)
Flett baconskivene, legg fisk og det du måtte ønske av smak (løk, urter, fennikel)
Stek i varm ovn ca 15 minutter eller i stekepanne ....
Serveres med grønnsaker, f.eks. søtpotet og fennikel som HER




Søndag:

Fårikålsesongen er i gang og da er vel ett av høstens tradisjonelle måltider i boks ;-)
HER finner du min enkle versjon,
og hva med å bytte ut poteter med gresskar (eller søtpotet-gulrot)
eller hvis du vil ha poteter til så del de i båter
 og la de få en 48 timers melkesyregjæring,
se HER





Frokost-tips

Frokosttipset mitt  er å droppe frokosten,
til fordel for en kopp kaffe med kokosolje og drikk vann,
eller frokost-smoothie (HER)
-kokoskrem med bær, nøtter, kanel og frø
-havregrøt med eggeplomme, nøtter, frø, kanel...
-middagsrester
-egg og bacon med grønnt

...



Lunsj-tips

Til Lunsj foreslår jeg  masse grønt, egg og fisk eller kjøtt.
Masse salat og grønt fra hagen nå på sommeren,
gjerne rå - ukokt.
Ofte er kjøttdelen lever eller blodpølse.

Middagsrester er helt topp kalde med majones ett ekstra egg hvis det ikke er nok...

I den utskriftsvennelige menyen er det også lunsjtips ;-)





Jeg drikker Vannkefir 



 og kombucha i mellom og til måltidene,
spesielt som frokost på tom mage det er da den gjør mest nytte.

Anbefaler å teste med Bringbær og eller ingefær,
både kombucha og Vannkefir blir sinnsykt godt !



Middagene er raske men de begynner 'alltid' med en salat.
Nesten alt kan brukes i en salat, 
men du behøver ikke mer enn 2-3 ingredienser for en enkel forrett/siderett til middagen.

Den siste tiden er det blitt mye Gaspacho av friske grønnsaker fra hagen :-)
Se min oppskrift HER



SLIK lager jeg raskt en vinaigrette som holder til flere dager.



Ukens Dessert 


Sa jeg eplesesong,
da må det epler i desserten også,
du finner mange retter med epler hvis du søker på bloggen...

DENNE er den enkleste (?),
jeg anbefaler dog å koke eller bake eplene i ovnen fremfor mikroovn.

per person:
1 eple, 1 ts honning, 1 ts ghee 1/2 ts kanel, 1 ss mandler i skiver (eller hakket)

Kok eplene hele i 5-10  minutter (det gjør ikke noe om de ikke er helt møre),
del i to, ta ut kjernen. Sett på grill i stekeovnen.
Bland honning, ghee (smør), kanel og legg i 'kjernehuset' strø mandler over og sett under grillen i stekeovnen i ca 2 minutter.

Server gjerne med kokosis
(kokosmelk frosset i isterninger og most i kjøkkenmaskin med f.eks. kanel)





MELKESYREGJÆRING

Grønnsakshagen har overflod av diverse grønnsaker og det er på tide å konservere disse for de lange vintermånedene hvor de ikke er å finne ferske i hagen :-)

Jeg har tidligere kokt og lagd forskjellige tomatsauser, ratatouille etc.

I år skal det for det meste Melkesyregjæres,
for en utrolig flott måte å konservere mat på,
hvordan har man kunne puttet den glemmeboken ???

Les HER om hvorfor og hvordan jeg melkesyegjærer,

Melkesyre gjæret sopp er litt mer komplisert,
da den må blandes med andre grønnsaker,
se HER for en liten sopp-pickels :-)


Ukens prosjekt blir å fortsette med å konservere grønnsaker fra hagen:
klassisk hermetisert tomatsaus og rødkål som skal melkesyregjæres.




Utskriftsvennelig versjon, KLIKK HER



Ønsker dere en stressfri herlig uke :-)



.

En enkel måte å følge bloggen på er å:

1) Har du google konto kan du bli følger på nettstedet mitt,
du melder deg på i feltet på høyre side:
Følgere-medlemmer

2) like oss på Facebook :
-alle nye innlegg blir satt opp der...
(men husk at du blir borte i newsfeeden hvis du ikke liker innleggene innimellom...)

I tilegg blir jeg veldig glad og inspirert 
av alle nye følgere, G+ og liker...

På forhånd takk og jeg liker og følger selvfølgelig tilbake ;-)


.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)