25. jan. 2013

5 om dagen : Fredag

Sjette ukedag i mitt prosjekt: 5 om dagen eller hvordan spise sundt og følge alle gode råd....

Her er linken til første innlegget:

 Sunt smør :
ha passe mengde olivenolje i en passe stor skål, sett den i fryseren og du har eget smør som også er sundt, og kan overraske gjestene, husk å ta det ut litt før bruk så det lar seg smøre utover ;-)
og hvis du har røde hender etter allt husarbeidet og skal på date i kveld: smør de med litt olivenolje ;-)

Frokost


yoghurt-bær-nøtter







Lunsj

Når det ikke er fisk til middag blir det litt til lunsj ;-) 
Til jul fikk jeg en super hjemmelaget gave fra eldste jenta mi: 
en hånskrevet oppskriftsbok med bilder og greier...




Laksesalat: bland chevre, gravet (røkt) laks og agurk: alt delt i biter og pepre, 
bland og ferdig til servering, vi spiste den på endiveblader...

En grov brødskive, ost.

En super dessert: pannekaker med sjokoladesaus og appelsinmarmelade...




Middag


salat som mandag...



Ratatouille er jo masse grønnsaker per porsjon ;-)
aubergine, squash, paprika, løk og tomater deles i terninger og stekes hver for seg og deretter sammen i en stor gryte, siden det ikke er tomatsesong bruker jeg litt tomatsaus i tilegg, til slutt hadde jeg på salt, pepper persilleblandingen og litt sukker (det får frem smaken veldig godt)...




Siden alle ropte om pasta ble det ikke plass til kjøtt ;-) men det er jo lov og ha litt bacon i ratatouillen...  
med nyinnkjøpt pastamakin : brukte oppskriften fra http://mayasmat.matprat.no/ ... 
kjempegodt.. eget innlegg kommer før eller siden...

Et lite tips for å få pastan al dente: når den har kokt lenge nok skyller du den i kaldt vann,
 for så å varme den opp med litt smør rett før den spises, 
da stoppes kokeprosessen og den holder seg al dente,
 istedet for å bli en stor klump... 
...det er også til god hjelp å ha en ss olje i kokevannet, 
da limer de seg ikke sammen og de koker ikke over ;-)  
Her i familien er det nesten blitt et must og blande inn revet ost, men behold det til kjøpepasta'n ;-) 
...og hvis du rasper ost for hånd ikke glem å smøre raspen med litt olje først; så går det lettere ;-)



Ost eller youghurt til dessert...

den magreste osten er fersk chevre ;-)

Menyen i dag har gitt oss: 4 porsjoner melkeprodukter (inkl pannekakene), minst 5 deler grønnsaker/frukt, nøtter, fisk og proteiner og karbohydrater...

Tidsmessig så tar det tid å lage pasta mens ferdig kjøpt sparer minst en time, men må jo si at det er noe barna setter pris på å være med på! ellers tar det også tid å kutte opp grønnsaker til ratatouillen men regner med at de også kan kjøpes frossent og ferdig til å ha i pannen, og selvom oppskriften vil at de stekes hver for seg så går det fint å steke alt samtidig... derfor er tidsbruket til middagen i dag: helt opp til deg!


Husk å kikke på Facebook ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

...til stor glede for bloggforfatteren :-)